Sıkça Sorulan Sorular

Tırmanış sporu ile hiç tanışmamış veya yeni tanışanların bizlere sıkça sordukları soruları ve cevaplarını aşağıda bulabilirsin. Hem tırmanış hem de salonumuzun işeyişi ile ilgili bilgilenmek için okumaya devam et. Eğer aradığın cevap burada yoksa bizimle istediğin zaman iletişime geçebilirsin.

Olmazsa olmazLar

Tırmanış Nedir?

Tırmanış, kişinin ellerini, ayaklarını ya da vücudunun herhangi bir parçasını kullanarak dik yüzeylerde yükselmesidir. Eğlence ya da yarışma amaçlı olarak yapılabilmektedir. Spor salonunda ya da doğada, doğal ya da insan yapımı yapılarda tırmanılmaktadır.

Ben Tırmanabilir miyim?

Yaşım büyük, kiloluyum, boyum kısa, güçlü değilim...

Bu en çok sorulan soru… Aslında bir sorudan çok bir beyan ve genelde “Ben tırmanamam ki…” ile başlayan bir beyan. Her yaştan, boydan ve yapıdan insan tırmanabilir. Her kişi ve her grup için ideal eğlence ve meydan okuma kombinasyonu farklıdır. Ancak bu, o kombinasyonun var olmadığı anlamına gelmez. Her spor dalında olduğu gibi, tırmanışta da her insan aradığını kendine uygun bir formda bulabilir.

TEMEL REİS OLMANA GEREK YOK.

İlk tırmanış yolculuğunda başarılı olmak için 20, hatta bir tane bile barfiks çekmene gerek yok. Maraton koşup koşmaman gününü güzelleştirmez veya bozmaz. Elbette atletik özellikler yardımcı olabilir – güç, kontrol, esneklik ve dayanıklılığın tümü tırmanış sporunda rol oynar – ancak ilk tırmanış rotanı denemek için elit bir atlet, hatta “atletik” olmana bile gerek yok.

Tırmanış sporunun bir çok formu var ve her formun şartlarına uygun ve bu şartların gerektirdiği ekipmanları var. İlk tırmanışın için gerekli olanlar: 60m ortası işaretli 9mm bir tırmanış ipi, otomatik emniyet alma aleti, 2 tane çelik otomatik kapılı karabina… Elbette şaka yapıyoruz 🤣

Tek gerekli olan sensin! Üzerine rahat ve esneyebilen kıyafetler geçir ve salonumuza gel, ihtiyacın olan her şey burada var. Önce bu sporu dene ve eğer sana göre olduğunu düşünürsen ekipmanların için sana seve seve yardım ederiz.

Tabiki değil! Yani çoğunlukla değil, hemen anlatalım.

Her sporda olduğu gibi tırmanış sporununda kendi riskleri bulunmakta evet. Nasıl bir futbol maçında sakatlanmak mümkün ise elbette tırmanışta da bu başımıza gelebilir. Bütün eğitim programlarımız, defalarca duyacağın güvenlik ikazları, kendini koruma ve sakatlık azaltmak için önereceğimiz antrenmanlar, sayısız teknik ve malzeme bilgisi seni her daim güvende tutacaktır. Unutma ki öncelik her zaman güvenlik. Öyle ki bizden alacağın ilk derste bile alçak bir mesafeden nasıl güvenli düşülür, bunu öğretiyoruz. Yere düşmüyoruz “crash pad” adlı kalın güvenlik minderlerinin üzerine düşüyoruz.

Açıkçası tırmanış sporu “yerde” yapılan çoğu spordan daha güvenlidir. Halı sahada ayaklarını kıran yakınlarının sayısından bunu anlayabilirsin. Tırmanış yaparak ciddi sakatlık geçiren insanlar bulman çok daha zor olacaktır.

Bütün ciddiyeti ile tırmanış ancak senin sebep olduğun kadar güvensizdir. Bunun olmaması için gerekli tüm eğimlerini verecek ve güvenle tırmanmanı sağlayacağız. 

İple tırmanış yapacaksın ama hemen değil.

Salonumuza geldiğin zaman ilk olarak “bouldering (kısa kaya/duvar tırmanışı)” denilen, çok yüksek olmayan, kısa yapay bir duvarda tırmanarak başlayacaksın. Bu duvar, alçak yüksekliği ve altında bulunan güvenlik minderleri ile sana ideal ve güvenli alanı sağlayacak. İlk tırmanışlarını bu duvarda, kısa ve çok miktarda tırmanarak yapacaksın.

Bouldering tırmanışçıların, istediği hareketleri güvenli bir yükseklikte tekrar tekrar denemesine olanak vermektedir. Tırmanış sporu ile ilgilenen çoğu kişinin en iyi antrenman yolu bouldering yapmaktır. Kısa, patlayıcı hareketler ile gelişme ve kondisyon sağlar. İple tırmanış ise daha uzun tırmanışlarda dayanıklılık ve teknik harekete odaklanma eğilimindedir.

Bouldering ve iple tırmanış iki farklı kaya tırmanışı tarzıdır, ancak yalnızca birini seçmeye gerek yoktur; birçok tırmanıcı her ikisinden de hoşlanır!

Kısakaya’da birlikte ip kullanarak da tırmanacağız. Kaya etkinliklerimiz bu yüzden var. Gerçek doğada yaptığımız veya uzun yapay duvarlarda yaptığımız tırmanışları eminyet kemeri (harness), tırmanış ipi, eminiyet aleti ve çeşitli pek çok teknik malzeme ile yapacağız.

Hem de biz büyükleri utandıracak kadar iyi tırmanabilirler!

Tırmanma her yaştan insan için eğlenceli bir spordur ve çocuklar genellikle ebeveynlerinden daha cesurdur! Minik bedenlere uyacak şekilde özel olarak tasarlanmış ekipmanlarımız var. En genç tırmanıcılarımıza özel hazırlanmış eğlenceli rotalarımız bulunmakta. Çocuklara uygun rotalar oluşturmak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz.

Herkesin güvenliğini sağlamak için 12 yaş ve altındaki çocuklar her zaman bir yetişkinin gözetiminde olmalıdır.

Daha büyük çocuklarımız ya yetişkin gözetimi altında olmalı ya da gözetimsiz tırmanabilmek için güvenli tırmanma davranışı sergileyebilmeli ve/veya emniyet testini geçebilmelidir.

Güvenlik sebebi ile Antrenör eşliğinde 1 saatlik seanslarda tırmanışlarını yapabilirler.

5 yaş itibari ile başlamaktayız.

Evet, tırmanış ayakkabısı gereklidir. Sokak ayakkabılarının tırmanma duvarlarına veya tırmanma alanlarına girmesine izin verilmez çünkü duvarları ve alanları kirletir. Sokak ayakkabılarıyla tırmanmak da ÇOK daha zordur; tırmanma ayakkabıları, tırmanmayı kolaylaştırmak için özel olarak tasarlanmıştır! Güvenlik nedeniyle sandalet, çorap veya çıplak ayakla tırmanmaya da izin verilmemektedir.

Çok küçük çocuk numaralarından çok büyük yetişkin numaralarına kadar her numarada ayakkabı kiralıyoruz. Ayrıca kendi ayakkabılarını satın almana da yardımcı olabiliriz. Ayakkabı kiralıyorsan çorap giymen tavsiye edilir ancak zorunlu değildir.

Eğer tanıtım derslerimizden birine katılacak isen merak etme, ayakkabıyı sana ÜCRETSİZ kullandırıyoruz.

Derhal eğitimlere kayıt yapmana gerek yok. Bu sporu denemen için oryantasyon niteliğindeki “tanıtım dersi” ile başlayabilirsin. Bu ders senin tırmanış ile tanışmanı sağlar ve ders programlarına kayıt yapıp yapmaman konusunda karar vermene yardımcı olur.

Deneme derslerimiz ortalama 45 dakika sürmektedir. Ücreti 500 TL.

Randevu alman gerekiyor. 1 gün önceden randevu oluşturman yeterli.

Evet yetişkinler için deneme dersimiz var ortalama 45 dakika sürmektedir.

Whatsapp üzerinden mesaj atarak,

Telefon ile +90 542 249 54 52 numarasını arayarak,

info@kisakayaboulder.com adresine mail atarak,

Instagram üzerinden kisakayaboulder hesabına mesaj atarak randevu alabilir veya bilgi edinebilirsin.

Haftaiçi 12:00-19:30 arası açığız. Cumartesi günleri 11:00-19:00 arası açığız.

Pazar günleri kapalıyız.

Neden Tırmanış?

olimposss-min

Sosyal Etkileşim

Bisiklete binme veya yüzmenin aksine kaya tırmanışı bir grup sporudur. Bunu tek başına yapamazsın. Becerilerinizi geliştirmek ve hedeflerinize ulaşmak için başkalarıyla birlikte çalışman gerekir. Ama bu başkalarıyla rekabet etmekle ilgili değil. Güven oluşturmak, anlamlı deneyimleri paylaşmak ve ömür boyu sürecek dostluklar kurmak için birlikte çalışmakla ilgilidir.

ustalik_irade_tirmanis-min

Ustalık, İrade, Hırs

Kaya tırmanışı hedefine ulaşmak size başarı hissi verebilir. Bu deneyimi tekrarladığında ustalık zihniyetini geliştirir. Bunun derin bir etkisi olabilir ve seni hayatta başarıya hazırlayabilir. Eğer takılıp kalmış biriysen veya hedeflerinin ulaşılamaz olduğunu düşünüyorsan, kaya tırmanışının işleri tersine çevirme potansiyeli vardır. Odaklanma, amaç ve başarı duygusu sağlayarak sen de ustalık zihniyetini geliştirebilirsin!

Doğayla Bağlantı

Kaya tırmanışı seni doğanın derinliklerine götürür. Rüzgarı saçlarında, ağaçların hışırtısını, ayaklarının altındaki sağlam kayaları hissedebilirsin. Araştırmalar doğada vakit geçirmenin kan basıncını düşürebileceğini, bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini ve ruh halini iyileştirebileceğini gösteriyor. O muhteşem manzaraları seyrederken yaşadığın hayranlık ve hayret duygusunu da unutmayalım!

tirmanis_nedir_1_kisakaya

“An”da Olmak

Bir göreve kendini kaptırdığında ve tüm zaman ve mekan duygunu kaybettiğinde bir akış durumu ortaya çıkar. Tamamen anda olduğun zamandır. Kaya tırmanıcıları bunu genellikle ‘o anda olmak’ olarak tanımlar. Peki bu kadar önemli mi? Macar psikolog Mihály Csíkszentmihályi’ye göre akış durumları, çabalarımızı test eden ve ödüllendiren zorlu bir göreve kendimizi kaptırdığımızda ortaya çıkar. Bu, ‘optimum deneyim’ olarak tanımlanan şeye yol açar. Yani anın içinde olmak ve diğer her şeyi unutmak bizi mutlu ediyor!

whatsapp